Gerrit-Jan van Riessen 10 juli 2024 Leestijd: 6 minuten

“De PVT-dakoplossing van Emergo biedt een waaier aan voordelen”

Binnen Emergo Energiesystemen wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een PVT-systeem waarmee in hetzelfde dakvlak zowel zonnestroom als zonnewarmte kan worden geoogst. Een unieke dakoplossing die past in het Premodu-concept, maar ook bij renovatie of verduurzaming van bestaande woningen en bovendien een forse energielabelsprong mogelijk maakt. Gerrit Jan van Riessen, hoofd R&D bij Emergo Energiesystemen, vertelt er graag meer over.

“Als hoofd R&D Energiesystemen geef ik leiding aan de afdeling waar we de zogeheten energie-oogstende producten ontwikkelen, die we vervolgens als systeem integreren in de bouwproducten die Emergo Prefab maakt. Je kunt daarbij denken aan dak- en geveloplossingen voor nieuwbouw en renovatie, maar ook aan het Premodu-concept. Mijn rol is het team aan te sturen en de productontwikkeling in goede banen te leiden.”

 

Onze afdeling ontwikkelt energie-oogstende producten die we vervolgens als systeem integreren in de bouwproducten van Emergo Prefab.

 

Het PVT-dak is nog volop in ontwikkeling. Gerrit Jan verwacht de innovatie begin volgend jaar te kunnen introduceren. “Op het binnenterrein hier in Almelo hebben we een complete testfaciliteit gerealiseerd, zodat we het gehele systeem zelf kunnen monitoren en optimaliseren voordat we het in een concreet project gaan toepassen. We kunnen er zometeen even langs lopen om het te zien.”

 

Vele voordelen

Een PVT-oplossing combineert fotovoltaïsche (PV) en zon-thermische (T) technologieën in één systeem. Gevraagd naar de voordelen van een zodanig systeem ten opzichte van gangbare systemen, gaat Gerrit Jan er even goed voor zitten: “De PVT-dakoplossing biedt een waaier aan voordelen!

Om te beginnen: met een PVT-dak oogst je uit het zonlicht elektriciteit én warmte. Je wint dus heel veel energie per vierkante meter dakoppervlak. Dat komt neer op wel vier keer zoveel energie in vergelijking met gewone zonnepanelen. Zelfs als de zon niet schijnt, haal je de benodigde energie om een woning te verwarmen met de PVT-panelen uit de omgevingslucht. Met een warmtepomp kun je de temperatuur opvoeren naar de gewenste temperatuur voor verwarming en tapwater. Extra voordeel in de zomer is dat je de panelen ook kunt gebruiken om te koelen.”

Een volgend voordeel is dat je geen lawaaierige buitenunit in de voor- of achtertuin of op het dak nodig hebt, wat het geval is bij luchtwarmtepompsystemen. Dit systeem is heel stil, het geluid van de warmtepomp binnen kun je vergelijken met dat van een koelkast. Ook is het voordeliger ten opzichte van bodemwarmtesystemen, waar warmte die is opgeslagen in de grond en grondwater worden gebruikt om het huis te verwarmen. Voor een bodemwarmtepomp moet je namelijk een bronboring doen, dat is een dure operatie en bovendien is het niet overal in ons land toegestaan te boren in de bodem. En last but not least, in plaats van twee losse systemen voor elektriciteit en warmte, is het materiaalgebruik bij één systeem veel efficiënter en zijn de kosten dus ook veel lager.”

 

DSC08877_Edit_zoom-in.jpg
Gerrit Jan met collega bij de PVT-testopstelling in de demowoning in almelo

 

Schaalbaarheid

Hoe reageren andere actoren in de sector op deze ontwikkelingen bij Emergo? “In dat stadium zitten we nu,” antwoordt Gerrit Jan. “De eerste reacties zijn heel positief. We gaan dat uiteraard opvolgen met ons aanbod. Dit gaat ook over calculatie, zowel in technisch als financieel opzicht. Het draait om de weging tussen investeren in nieuwe technologie en besparen op bestaande systemen.” Een ander voordeel dat hij nog graag wil aanstippen is de schaalbaarheid van het systeem. “Je kunt je warmtepomp een slagje groter of kleiner kiezen, je kunt de hoeveelheid panelen uitbreiden of beperken, kortom: we kunnen maatwerk leveren dat past bij de omstandigheden. Een kleine Premodu-woning kan met een 3 kW-systeem volstaan, terwijl een grotere renovatiewoning wel 12 kW kan vragen. Ook is er de keuze tussen een individueel of een collectief systeem. Voor grondgebonden woningbouw ligt een individueel systeem voor de hand, voor bijvoorbeeld appartementen zou je goed gebruik kunnen maken van een collectief PVT-bronsysteem met een individuele warmtepomp. We streven naar pakketaanbiedingen op maat.”

 

Duurzame oplossing

Is een PVT-systeem ook een duurzame oplossing? “Dat kun je zeker zeggen! Het PVT-dak zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie,” vervolgt Gerrit Jan. “Je oogst immers je eigen stroom en je eigen warmte. Door die warmteoogst reduceer je het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp. Het PVT-systeem maakt het mogelijk energieneutraal en zelfs energiepositief te zijn. Aansluiting op het stroomnet blijft noodzakelijk, om stroom te kunnen terugleveren aan het net en om op terug te kunnen vallen als de zon langere tijd achter de wolken blijft.

 

Het PVT dak zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie. Je oogst immers je eigen stroom en je eigen warmte.

 

We ontwikkelen op dit moment ook een warmtebuffer die in het dak geïntegreerd kan worden. Door een warmtebuffer toe te passen in combinatie met de PVT-oplossing wordt de belasting van het stroomnetwerk nog sterker gereduceerd. Met een warmtebuffer kun je daarnaast slim inspelen op dynamische tarieven en kun je het net nog verder ontlasten door peak-shaving. Daarmee draagt deze oplossing ertoe bij om de netcongestie terug te dringen.”

 

DSC08840_Edit_2-zoom-in.jpg
Testopstelling van PV- en PVT-panelen in het dak

 

Maatwerk

Het Premodu-concept vindt toepassing in zowel de koop- als huursector. “Met de opties die we kunnen aanbieden, is het mogelijk vanuit de basisvariant specifieke wensen te realiseren.” Voor warmtepompen kunnen woningeigenaren aankloppen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, kortweg ISDE-subsidie. Komt ook de PVT-oplossing van Emergo in beeld voor subsidie? “We voeren overleg over het stimuleren van dit type individuele warmte-oplossingen, die immers het belangrijke voordeel hebben dat ze de belasting op het elektriciteitsnet reduceren. Dit kan bij het besluit om een bouwproject of renovatie al dan niet te gaan realiseren, van doorslaggevende betekenis zijn. En ook de netbeheerders volgen deze ontwikkelingen met grote interesse.”

 

Met de PVT-oplossing van Emergo haal je energie uit zon, lucht en zelfs uit regen. De energieoogst uit zon alleen is al wel vier keer zo hoog als bij gewone zonnepanelen.

 

“In het najaar sturen we aan op een pilotproject, een renovatie van een zestal rijwoningen, waarbij Emergo het complete dakpakket inclusief PVT-systeem levert. We doen dit samen met een bouw- en renovatiebedrijf dat deze nieuwe technologie in zijn ontwikkelplannen integreert.” Als kennispartner in energiesystemen schuift Emergo dan ook steeds vaker aan bij samenwerkingsverbanden rond nieuwbouw en renovatie. Gerrit Jan besluit: “Dat geeft ons in elk geval heel veel energie!”

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 18 - juni 2024