28 februari 2024 Leestijd: 5 minuten

Digitalisering is ook onderdeel van groen bouwen

In de maakindustrie is digitalisering van productieprocessen niet meer weg te denken. Wie de technologische ontwikkelingen mist, raakt achterop. Dat geldt ook voor Emergo. Johan Linker, engineer prefab, en Chesney Klomp, productiemedewerker/praktijkopleider bij Emergo, vertellen met zichtbaar plezier welke voordelen digitalisering biedt op de werkvloer, lees: in de fabriek van Emergo.

“Digitalisering is natuurlijk niet nieuw,” steekt Johan van wal. “Op kantoor zijn we al sinds jaar en dag vertrouwd met de computer en de schermen. Maar sinds anderhalf, twee jaar is digitalisering ook verder doorgedrongen tot de assemblagevloer. Concreet is dat zichtbaar in de vorm van schermen bij elke productielijn. Voorheen werkten we met enorme bundels tekeningen op papier, waarin de processen tot in detail stonden beschreven. Dat was een hoop geblader elke dag, want op papier kun je maar een beperkte hoeveelheid informatie kwijt. Nu kijkt de medewerker op het scherm, tikt aan op de punten waar hij of zij meer informatie wenst, en krijgt vergroot, in kleur of in 3D-beeld volledig inzicht in het desbetreffende onderdeel, met de afmetingen, serienummers en alles wat hij of zij maar wil weten.”

 

Meer grip, minder vragen

Deze ontwikkeling heeft niet alleen te maken met de inzet op papierloze productie, ofwel het streven zo weinig mogelijk papier te verbruiken in de fabriek, maar dient ook en vooral het grote voordeel dat het scherm vele malen flexibeler is om de elementen op te delen en zichtbaar te maken in hun context. “Digitalisering is uiteraard ook onderdeel van groen bouwen,” stelt Johan, “maar biedt nog veel meer voordelen.” Chesney knikt instemmend: “Je kunt veel meer dingen nameten en controleren. Op papier blijf je beperkt in hoeverre je iets kunt uitzoeken. Op het scherm kun je inzoomen, draaien, 3d-visualisaties bekijken. De medewerker heeft, kortom, veel meer grip op waarmee hij of zij bezig is. Bovendien werkt het ook nog een stuk prettiger. We leggen de medewerkers aan de baan uit op welke wijze zij de schermen kunnen gebruiken.” Learning by practice heet dat tegenwoordig. “Het systeem is zeer gebruiksvriendelijk. Vroeger moesten ze zoeken naar een nummertje en daar in een ander boekje een balkje bij zoeken, nu popt met één klik een lijstje op en zien het hele element voor zich op het scherm, met alle nummers en afmetingen,” legt Johan uit.

 

Chesney Klomp werkt met digitale tekeningen op de productiebaan

 

Gevraagd naar de voordelen van deze ontwikkeling, antwoorden beiden dat er met name minder vragen opkomen bij medewerkers. Voorheen moesten zij zelf op zoek naar oplossingen, of gingen ze te rade bij de productieleider of een tekenaar. De winst is dus dat niet alleen de kans op fouten wordt gereduceerd, maar vooral ook dat het proces sneller en gestroomlijnder kan verlopen. Johan maakte ook aan de kantoorzijde de ontwikkeling van de digitalisering mee. “De CAD software waar wij mee werken en die speciaal is geschreven voor houtskeletbouw, is ook het resultaat van een ontwikkeling die al jaren gaande is.”

De schermen zijn een belangrijk hulpmiddel in het maakproces, maar het zijn de mensen die het element assembleren

 

Altijd interactie

Zijn er ook nadelen aan deze vorm van digitalisering in de fabriek? Gaan de schermen ten koste van de intermenselijke verhoudingen? “Dat is zeker niet aan de orde,” stelt Chesney. “Er is altijd interactie met elkaar, je overlegt altijd met je directe collega als er iets dreigt mis te gaan of niet klopt. Die ruimte zal er altijd zijn, dan kijk je samen op het scherm naar de oplossing.” Johan valt zijn collega bij: “De schermen zijn een belangrijk hulpmiddel in het maakproces, maar het zijn de mensen die het element assembleren. Er is geen sprake van robotisering, dat is een heel andere tak van sport. Bij de complexe projecten die Emergo realiseert, is robotisering vooralsnog geen optie.” 

Ook in Stadskanaal is het digitaliseringsproces in de fabriek inmiddels opgestart. Zijn de voordelen van digitalisering in Almelo meetbaar in termen van een snellere output? “Goeie vraag,” stelt Johan. “We hebben dat nog niet onderzocht. Het is waarschijnlijk dat er tijdwinst zit in het gebruik van de schermen ten opzichte van de papieren draaiboeken. Een belangrijk pluspunt van de digitalisering is dat we de voortgangsrapportage in het systeem kunnen integreren. Je voegt daarmee belangrijke nieuwe informatie toe aan het systeem, aan de hand waarvan optimalisatie mogelijk is. Je kunt dan bijvoorbeeld vaststellen of een productiebaan op schema loopt. Als dat niet het geval is, kun je een medewerker toevoegen of andere maatregelen nemen.”

 

Johan Linker op zijn werkplek

 

“Toen ik 12 jaar geleden begon bij Emergo gebruikten we nog geen hsbCAD. We werkten nog in 2D, dus in het platte vlak. Aansluitingen van elementen zijn dan heel moeilijk in je hoofd te visualiseren. Met 3D-CAD software kun je met een zogeheten clash control controleren of elementen met elkaar in conflict komen. Je kunt dus volledig op maat ontwerpen. Vanuit de bouw horen we dan de tevreden melding dat de reciprozaag niet meer standaard mee de steiger op hoeft,” lacht Johan. “Als wij in de fabriek alles perfect in elkaar zetten, scheelt dat op de bouwplaats vele uren en mankracht.” 

In de nabije toekomst staat uitbreiding van gedigitaliseerde productie-elementen op de rol. “We maken behalve daken en wanden immers ook dakkapellen,” aldus Johan. “Integratie van de al genoemde voortgangsrapportage, urenregistratie en voorraadbeheer zijn andere aandachtspunten. Ook het loggen van fouten vanuit de fabriek naar kantoor hoort daarbij. Dat kan bijvoorbeeld een fout in plaatmateriaal zijn die in de fabriek wordt opgemerkt. We kunnen dan de leverancier hierop tijdig bevragen.” De conclusie is duidelijk: bij Emergo staat de komende jaren nog veel interessants te gebeuren als het gaat om digitalisering van bedrijfsprocessen.

Vanuit de bouw horen we de tevreden melding dat de reciprozaag niet meer standaard mee omhoog hoeft

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 17 - december 2023