In 2017 hebben TNO, AkzoNobel en Emergo een thermische zonnecollector ontworpen die er ook nog eens mooi uitziet. Na de uitwerking van het innovatieve idee, wordt nu het eerste pilotproject gedraaid.
Hendrik-Jan Weggeman en Gerrit-Jan van Riessen vertellen meer over de ontwikkelingen binnen dit project. Gerrit-Jan: “In de afgelopen jaren is de stap gemaakt van het testen op laboratorium schaal en het testhuisje op het Solar Energy Application Center in Eindhoven naar een echte gerealiseerde toepassing op een sporthal. De warmte wordt aan de gevel onttrokken en in de gymzaal toegepast voor de verwarming van het gebouw en het douchewater.” Hendrik-Jan vult aan: “Naast de mogelijkheid om een gebouw energiepositief te maken, ziet het er ook fraai uit.“ Gerrit-Jan beaamt dit: “Er is nog geen vergelijkbaar concept met gevelpanelen waarbij je een mooi gekleurde gevel hebt. Dat is het unieke van ons concept.”
Schil actief gebruiken
Het is voor Emergo een bewuste keuze om het gevelpaneel te ontwikkelen. Hendrik-Jan: “De schil van een gebouw biedt een enorme kans om warmte te oogsten. Wij zijn met Emergo altijd al bezig met de gebouwschil, dus het was voor ons logische stap om die schil actief te gebruiken.De panelen zijn vooral goed toe te passen op gestapelde woningbouw.En dan vooral gestapelde gebouwen die een hoge warmtevraag hebben en relatief veel geveloppervlakte en weinig dakoppervlakte, zoals kantoorgebouwen en gestapelde appartementen. De panelen zijn gelijk de afwerking van de gevel. Het is de waterkerende schil van een gebouw. Je hoeft dus niet meer te metselen, steenstrips te plakken of sidings toe te passen.”
Warmte op elk moment
Gerrit-Jan: “De warmte die op de gevel valt wordt onttrokken en in de buffer gestopt. Op het moment dat een ruimte opgewarmd moet worden, kan de warmte uit de buffer gehaald worden. Hierdoor kan je op ieder gewenst moment, dus ook ’s ochtends vroeg als de zon nog niet geschenen heeft, een ruimte verwarmen.”
“Vooral op plekken waar niet zomaar via bodemlussen warmte uit de bodem kan of mag worden gehaald, is dit een unieke oplossing: je kunt dan de panelen als bron gebruiken. Op dit moment moet je al maanden van te voren een vergunning aanvragen voor de aanleg van een bodemlus. Voor FITS hoef je geen aanvullende vergunning aan te vragen.”
Fraaie panelen
“Met de ontwikkeling van dit product is te zien dat een energierenovatie óók mooi kan zijn. Je kan die twee vliegen in één klap slaan: én je produceert duurzame energie én je maakt er wat moois van.” vertelt Hendrik-Jan. “We hebben ervoor gekozen dat het niet gaat om zoveel mogelijk energie uit een zo’n kleine mogelijk oppervlak te halen. We willen er juist voor zorgen dat we een aantal functies met elkaar combineren. Een mooie nieuwe gevelbekleding die ook nog eens energie oplevert. Dat is de combinatie die wij maken en dat maakt het product uniek.” Gerrit-Jan vult aan: “Eén van de ontwikkelingen bij het gevelpaneel is ook dat de architect verschillende vrijheden heeft in breedte en diepte. Waar we eerst standaard formaten panelen hadden, hebben we nu panelen met verschillende formaten. Met het demoproject in Almere laten we zien dat het echt gelukt is.”
Samenwerking TNO en AkzoNobel
De samenwerking met TNO en AkzoNobel verloopt goed. AkzoNobel richt zich op de ontwikkeling van de coating: op microniveau bekijken zij hoe de deeltjes in de coating reageren op licht. TNO heeft de meeste kennis in huis en doet onderzoek naar de optimale toepassing van de oplossing. Daarnaast onderzoeken zij hoe het paneel zo efficiënt mogelijk gemaakt kan worden. Emergo richt zich vooral op de integratie van het totale systeem in het bouwwerk.
Ontwikkelingen
De volgende stap met de gevelpanelen is verdere industrialisatie. Onze ambitie is dat het product een oplossing wordt die je seriematig kunt toepassen, zodat de oplossing die we hebben bedacht ook echt een plek gaat innemen in de gebouwde omgeving. Een product dat echt gaat helpen om de gebouwde omgeving van Nederland energieneutraal te maken. Als je de gebouwschil wilt gebruiken om warmte te collecteren dan is ons paneel een fraaie en kostenefficiënte oplossing.”