Wat begon met een eenvoudige aanvraag is uitgegroeid tot een intensieve samenwerking tussen Gooskens Hout en Emergo Prefab. Een partnership zelfs, waarin processen volledig aan elkaar zijn aangepast en geoptimaliseerd. Dat vraagt om vertrouwen en transparantie. Wij spraken de directies van beide bedrijven over de samenwerking en hun gezamenlijke kijk op toekomstige ontwikkelingen.
“In de groeiende markt van 2009 waren we op zoek naar een betrouwbare partner”, aldus Koos Wessels, directeur van Emergo Prefab. “Wij zijn eigenlijk alleen een grote assemblagefabriek. Dat is een bewuste keuze. We zochten dus een houtleverancier die alle bewerkingen uitvoert, zodat wij alle onderdelen alleen maar hoeven samen te voegen tot een volledig bouwelement. Zo zijn we bij Gooskens terechtgekomen.”
Hein Gooskens, directeur van Gooskens Hout vult aan: “De opdrachten van Emergo zijn vrij complex. Een order bestaat uit veel verschillende onderdelen: van lange lengtes tot kleine stukjes en van dun tot dik. Vrijwel alle technieken die we in huis hebben, komen aan bod. Daarnaast nummeren en verpakken we elk puzzelstukje voor een zo eenvoudig mogelijke montage van het prefab element.”
“Het mooie van onze samenwerking is dat we goed naar elkaars processen hebben gekeken”, vindt Hans Berben, bedrijfsleider van Gooskens Hout. “Er is niet alleen goed nagedacht over het aan- en uitleveren van de bestellingen, ook het aantal verschillende houtmaten is beperkt en gestandaardiseerd. Dat maakt het voor iedereen een stuk makkelijker.”
Modulair bouwen
“In onze modulaire woningen gebruiken we zo veel mogelijk standaard oplossingen”, legt Wessels uit. “Standaard houtlengtes en -afmetingen maken onze samenwerking een stuk efficiënter. Dat houdt de huizen ook betaalbaar: een belangrijk thema in de huidige woningmarkt. Ons bedrijf groeit. Naast daken en gevels ontwikkelen we nu ook prefab modules waar een complete badkamer, trap en installatie in opgenomen is. De toelevering moet hieraan worden aangepast. We hebben regelmatig contact met Gooskens over dit soort ontwikkelingen en hoe we onze samenwerking verder kunnen verbeteren.”
Digitalisering
De digitalisatie in de afgelopen jaren is een goed voorbeeld. Wessels: “Wij tekenen bij Emergo een ontwerp helemaal uit. Daaruit volgt een materiaallijst en een digitaal bestand met alle bewerkingen per onderdeel.” Berben vult aan: “Dat bestand kunnen we hier inlezen in onze machines. Een paar jaar geleden werden deze lijstjes nog handmatig omgezet, een foutgevoelig en arbeidsintensief proces. Nu gaat dat bijna volledig automatisch. Daar is een enorme slag gemaakt.” “In ons traditionele bedrijf wordt nog wel eens gezegd dat vroeger alles beter was”, gaat Berben verder. “Maar dat geldt zeker niet voor het digitaal aansturen van machines.
Onze toegevoegde waarde zit nu juist in het leveren van maatwerk, ook in kleine seriegroottes. Deze werkwijze hebben we met Emergo en een gezamenlijke softwareontwikkelaar helemaal uitgewerkt. Je kunt onze samenwerking dus gerust een partnership noemen.”
“In de toekomst zal de digitalisering voortzetten”, denkt Gooskens. “We kunnen onze orderstroom bijvoorbeeld volledig digitaliseren. Een bestelling wordt dan in een digitaal ‘loket’ tot een complete order verwerkt. De voorraad wordt automatisch gecontroleerd en we krijgen een seintje als die niet toereikend is. Zo maken we weer een stap vooruit.”
Kwaliteitsborging
Ook ontwikkelingen in de markt vragen om een intensieve samenwerking tussen leverancier en producent. Zo is de Wet private kwaliteitsborging recent aangenomen door de Eerste Kamer. Dat krijgt volgens Wessels zeker zijn weerslag: “Vroeger controleerde de gemeente de kwaliteit van een bouwwerk. Nu moeten wij als leverancier de gevraagde kwaliteit kunnen aantonen aan de bouwer en hij op zijn beurt aan de opdrachtgever. Daarnaast vraagt ook de opkomst van circulair bouwen om het vastleggen van de eigenschappen van producten.”
De kwaliteit van de materialen moet dus gewaarborgd zijn met keurmerken en interne kwaliteitsregistratiesystemen. Gooskens: “We zijn aan het kijken hoe we ons hout het beste kunnen registreren, bijvoorbeeld met QR- of barcodes. Binnenkort moeten we een pakket hout kunnen scannen, zodat direct zichtbaar is wat er in zit, wat de eisen zijn en hoe dat gecontroleerd is.”
Just in time levering
In een goed partnership is het belangrijk dat je elkaar scherp houdt en concurrerend blijft. Alleen dan kun je elkaars groei ondersteunen. “De kracht van ons bedrijf zit in onze verschillende vestigingen, ieder met hun eigen manier van werken en bijpassende prijs. Vanuit Hoogeloon leveren we alle puzzelstukjes, als dat nodig is zelfs per stuk. Vanuit Moerdijk leveren we volledige pakketten. En vanuit Overboord rijden alleen volle vrachtwagens gezaagd of geschaafd vurenhout. Vanuit onze vestiging in Helmond (voormalig Mevo Houtindustrie) produceren we alle gevingerlaste producten.”
Een groot voordeel voor Emergo is dat alle elementen exact op het juiste moment worden aangeleverd. Wessels: “Just in time levering is heel belangrijk voor ons. We willen geen grote voorraden en krijgen dus meerdere vrachten per week. Ons hele productieproces draait om die leveringen.”
“Emergo is groeiende”, sluit Gooskens af. “Wij doen er alles aan om dat in te passen in onze productie. In het verleden was dat best wel eens een uitdaging. Er zijn zelfs nieuwe machines voor aangeschaft, maar het is altijd gelukt. Het is lastig in te schatten wat de toekomst gaat brengen, van robotisering tot het bij Emergo op locatie aansturen van machines. Eén ding is in elk geval zeker: wij gaan geen kans uit de weg.”