Wil je dat iets werkt, maar pijn doet aan je ogen? Laat dan boekhouders, techneuten en tegenwoordig ook de jongens van de zonnepanelen samen hun gang gaan.
De bouw heeft ons veel moois gebracht! Eeuwenoud of nieuwbouw, grote of kleine gebouwen: ze kunnen je hart sneller laten kloppen. De gebouwde omgeving kan zorgen dat we ons ergens thuis voelen - of juist niet. We kunnen met recht blij zijn met bouwheren en architecten die de kunst (hebben) verstaan om onze leefomgeving aangenamer te maken.
Vaak wordt gezegd: de bouw is zo traditioneel. En soms denk ik: gelukkig maar! Er zijn namelijk helaas voorbeelden te over waar met goede bouwtradities is gebroken, met alle bouwkundige en esthetische gevolgen van dien waar we, en niet in de laatste plaats de bewoners, vervolgens decennia last van hebben. De bouw bruist nu weer van de drang naar vernieuwing. Dat is heel goed, maar laten we ook op onze hoede zijn. Vernieuwingen moeten namelijk echt verbeteringen zijn!
Het afgelopen decennium zijn de informatietechnologische randvoorwaarden geschapen om grote stappen te zetten in de richting van modulair bouwen. En dat is – mits aan de juiste voorwaarden wordt voldaan – een vernieuwing waar bewoners beter van worden.
Driewerf hoera voor BIM!
Aansprekende voorbeelden vind ik drie dimensionaal modelleren en Building Information Modelling (BIM). Deze ontwikkelingen maken het mogelijk een woning of een heel woonconcept tot in de perfectie te ontwerpen. Dat digitale ontwerp kun je vervolgens gebruiken voor je materiaalbehoefteplanning, de aansturing van je machinepark en de instructie aan je productiemedewerkers. De producent die al de beschikbare informatie op de juiste manier toepast in zijn ERP-systeem, kan een geolied productieapparaat laten draaien. Wat voorheen alleen bereikbaar was voor massaproductie, is nu ook succesvol inzetbaar bij kleinere productieseries.
Modulair bouwen maakt een woningbouwproject flexibel en bestendig voor de toekomst.
Efficiënte prefabricage van gebouwmodules in kleinere series is nu mogelijk. Als de digitale informatie goed wordt gearchiveerd, dan is ook reproductie relatief eenvoudig. En dat is goed nieuws, want een woningbouwproject is eigenlijk nooit af. De aannemer heeft vaak het laatste bouwhek nog niet opgeruimd, of de eerste dakkapellen en aanbouwen worden al aan de nog nieuwe woningen geknutseld. Menig projectleider zal verzucht hebben: ‘Laat de architect het maar niet zien…’
Maar het kan ook anders. Wanneer in het woonconcept van een projectontwikkelaar prefab woonmodules als uitbouwen, bergingen en dakkapellen mee-ontworpen zijn, kunnen die zowel tijdens de nieuwbouw, maar ook in de jaren erna perfect worden toegepast en toegevoegd. Modulair bouwen maakt een woningbouwproject flexibel en bestendig voor de toekomst. En zeker zo belangrijk: met modulair bouwen kun je beter – en betaalbaarder – inspelen op de wensen, nu en in de toekomst, van de bewoners.
Mag het alsjeblieft ook mooi blijven?
Wil je dat iets werkt, maar pijn doet aan je ogen? Laat dan boekhouders, techneuten en tegenwoordig ook de jongens van de zonnepanelen samen hun gang gaan. In onze sector werken veel technici en rekenmeesters. Ze hebben oog voor kosten en techniek, maar vaak een blinde vlek voor esthetica. Als de toeleverende industrie complete huizen gaat leveren, dan moeten we dat wel veranderen. Dan moeten mensen met goede smaak de ruimte krijgen om het verschil te maken.
De verdere industrialisatie van de bouw vraagt om professionals met design-competenties: industrieel ontwerpers met bouwkundig inzicht en architecten die kennis hebben van de nieuwe productiemethoden en -technieken. Emergo bouwt daarom heel bewust aan een multidisciplinair team van professionals. Samenwerken vanuit de verschillende disciplines en perspectieven is essentieel voor het perfecte eindresultaat. Eendracht maakt macht! Dat hebben de bouwheren van weleer vast ook gezegd. Nu is het onze beurt om iets moois te creëren.
Maak iets moois voor je medemens!
In ons drukke bestaan en in een omgeving vol met prikkels, verlies je makkelijk uit het oog waarom je iets doet. Dat geldt voor ons als individu, maar ook voor je organisatie of bedrijf. Als de pneumatische hamers tikken, de zaag snerpt en de heftruck langsrijdt, vergeet je gemakkelijk, dat onder het dak wat je fabriceert, straks een kind ligt te dromen van het mooie huis dat zij met haar LEGO-stenen heeft gebouwd. Wij van Emergo verliezen die droom nooit uit het oog. Niet voor niets hebben wij als missie: plezierig wonen, voor iedereen. Laatst had ik een interessante discussie met één van mijn collega’s. Hij vroeg zich af of wij met deze missie als industriële partij aan onze klanten het juiste signaal geven. Ik ben daarvan overtuigd! We maken niet een ‘technisch ding’ we dragen met onze producten en oplossingen bij aan een plezierige woonomgeving. Onderzoek heeft meermaals aangetoond dat iets goeds doen voor je medemens bijdraagt aan je geluk en eigenwaarde. Dat kan ook bij ons bouwtechnische beroep wanneer we ons bedenken waarom en voor wie we aan het werk zijn!