Goed nieuws. Nederland groeit. Tot 2030 komen er zo'n miljoen inwoners bij. Ook economisch draait ons land weer plezierig. De Nederlandse bouwproductie kan de komende jaren verder groeien, vooral dankzij positieve ontwikkelingen op de woningmarkt.
En terwijl de woningmarkt weer draait, worden ook nieuwe trends rond de industrialisatie van de bouw zichtbaar. Zoals Legolisering van de bouw in de vorm van prefab-gebouwmodules en ook nieuwe werkgelegenheid dankzij verdere industrialisatie en prefabricatie. Modulair bouwen heeft de toekomst: voor consumenten én de bouwwereld. Nederland Legoland.
Met de groei van Nederland, kan ook onze bouw groeien. Als we het tenminste net wat anders aanpakken dan we gewend zijn. Het is een goede tijd voor innovatieve manieren van bouwen en nieuwe manieren van wonen. Duurzaam. Energieneutraal. Modulair. Waarbij we de woonwens van de Nederlandse consument echt centraal stellen. Dat betekent allereerst dat de consument een woning kan kiezen of samenstellen die mooi aansluit bij zijn wensen en behoeften. Daarnaast zijn een korte bouwtijd, hoge kwaliteit en een scherpe prijs belangrijk. Ten slotte hebben de doelstellingen voor de gebouwde omgeving uit het klimaatakkoord een wezenlijke invloed op de woningen die we bouwen. Al die hooggespannen verwachtingen vervullen, is niet altijd even eenvoudig. We worden geprikkeld om te innoveren en te investeren. Maar wie zegt dat ondernemen in onze prachtige branche eenvoudig moet zijn? Sterker nog, we hebben de afgelopen jaren ervaren dat ondernemen in de bouw een uitdaging is.
Standaardisatie en maatwerk hand in hand
Nu Nederland weer groeit en de bouw meelift, maakt prefabricatie extra groei mogelijk. Bouwelementen worden op productielocaties zoveel als mogelijk geprefabriceerd en in toenemende mate in enkele gebouwdelen op locatie afgeleverd, als ware het LEGO-stenen. Steeds meer partijen hebben het dan ook over de Legolisering van de bouw.
Leidt standaardisatie of Legolisering van de woningbouw tot eenvormigheid en saaiheid? Dat hoeft absoluut niet!
Gaat de verdergaande standaardisatie of Legolisering dan niet leiden tot eenvormigheid en saaiheid? Dat hoeft absoluut niet te gebeuren! De kunst bij modulair bouwen, is namelijk om samen goed doordachte bouwtechnische ontwerpprincipes af te spreken en toe te passen. Binnen de kaders van die principes heeft een architect of bouwkundig ontwerper nagenoeg alle ontwerpvrijheid. Zo gaan standaardisatie en maatwerk hand in hand.
Juist de consument profiteert
Prefab heeft niet alleen voordelen voor de bouwer, juist de consument profiteert flink van de voordelen. Mensen willen plezierig wonen en hun woonwensen zijn in elke levensfase anders. Al in de concept- en ontwerpfase is anticiperen op andere en veranderende woonwensen mogelijk. Opties als uitbouwen, bergingen, dakkapellen kunnen zo worden ontworpen, dat ze zowel tijdens de nieuwbouw, maar ook achteraf als kant-en-klare prefab woonmodule, kunnen worden toegevoegd. Technisch perfect passend en helemaal in de stijl van de woning, geplaatst in één of twee dagen.
Uitbouwen, bergingen of dakkapellen kunnen zowel tijdens de nieuwbouw als daarna als kant-en-klare prefab woonmodule worden toegevoegd.
Prefab biedt ook uitkomst voor bewoners van een bestaand huis die meer uit hun woonomgeving willen halen. Want hoe creëer je als woonconsument in korte tijd meer ruimte of een extra functie aan je woning? Met prefab! Dankzij prefab kunnen gezinnen bijvoorbeeld makkelijk een uitbouw aan hun huis zetten en kiezen senioren juist voor een prefab aanbouw die gelijkvloers wonen mogelijk maakt. Bij het ontwerp van bestaande woningen is vaak geen rekening gehouden met het achteraf toevoegen van een uitbouw. Toch kan zo’n woonmodule in drie tot vijf dagen worden geplaatst, aangesloten en afgewerkt.
Moderne woning vormt zich naar je leven
In de woningmarkt groeit de vraag van consumenten naar flexibiliteit en mobiliteit. Hoe kun je in die steeds veranderde vraag voorzien in een gebouwde omgeving met een levenscyclus van vijftig jaar? Emergo ontwikkelde daarvoor slimme woonmodules. Dankzij geprefabriceerde uitbouwen en units die ruimte en functies aan bestaande woningen toevoegen, leveren we een wezenlijke bijdrage aan die behoefte aan flexibiliteit en mobiliteit. Zowel in enkelstuks als in series.
Werkgelegenheid in de bouw
Industrialisatie van de bouw en de toenemende vraag naar hoogwaardige prefabricatie, geeft de Nederlandse maakindustrie een boost. Innovatieve bouwproducenten zullen de komende jaren flink investeren in verdere prefabricatie van bouwdelen en zo werkgelegenheid creëren voor gekwalificeerde bouwprofessionals. Prefab draagt zo niet alleen bij aan woongenot voor consumenten, maar zorgt ook voor plezierig werk voor professionals in heel Nederland. Zowel op de hotspots waar de komende jaren veel wordt gebouwd, als in de regio’s waar de toeleverende industrie zich verder zal ontplooien.