Hendrik-Jan Weggeman 30 januari 2023 Leestijd: 3 minuten

Nieuwe innovaties uit de Emergo-fabriek: het energiedak en de energieberging

Emergo is in de laatste ontwikkelfase van een energiedak dat zonnestroom en zonnewarmte aan de woning levert. De oplossing is niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie van bestaande rijtjeshuizen en eengezinswoningen. Onze ambitie is dat de eerste prefab energiedaken in de eerste helft van 2023 uit de fabriek rollen. Als laagdrempelige verduurzamingsoplossing voor woningen heeft Emergo daarnaast de energieberging ontwikkeld.

Productizing, een volledig uitontwikkeld product naar de markt brengen, is nu het sleutelwoord binnen de R&D-afdeling van Emergo. “We zijn ervan overtuigd dat je zo veel mogelijk duurzame energie uit het dak moet halen, in een optimale combinatie van zonnestroom en zonnewarmte. Zo’n energiedak is de vanzelfsprekende oplossing voor de energiebehoefte van een woning,” vertelt Emergo-directeur Hendrik-Jan Weggeman. “Je krijgt de mogelijkheid om een maximale hoeveelheid energie uit je dak te halen. En in de toekomst de optie om met hetzelfde systeem ook je woning te koelen.”

Opbrengst per m2

Een zonnepaneel levert ongeveer 235 Watt/m2 aan groene stroom op piekmomenten als piek. Een zonnewarmtepaneel dat op het dak ligt, heeft ongeveer 1000 Watt/m2 aan zonnewarmte als opbrengst. “Zonnewarmtepanelen leveren bijna het drievoudige rendement op. Dat is nogal een verschil per vierkante meter. Je bent een dief van je portemonnee, en van de beschikbare oppervlakte van je dak, als je voor de warmtebehoefte in je woning niet een zo efficiënt mogelijke bron gebruikt.”

Bij de verduurzaming van bestaande woningen is er een trend om dit op te lossen met elektrificatie. “Die oplossing wordt steeds beter en gebalanceerder, maar voor de toekomst is een combinatie met zonnewarmte veelbelovend,” meent Hendrik-Jan. “De zonnestroom die je opwekt gebruik je bij voorkeur voor je verlichting, je huishoudelijke apparaten en het opladen van je elektrische auto. Zeker als we over een paar jaar allemaal elektrisch rijden, ben je blij als je zo min mogelijk duurzame elektriciteit hebt gebruikt om je huis te verwarmen.”

Warmtebuffer

In het prefab energiedak zijn de duurzame energievoorzieningen perfect geïntegreerd, samen met de dakvensters en eventuele dakdoorvoeren. De zonnewarmtepanelen zijn precies even groot als de pv-panelen, zodat ze naadloos passen. “We kunnen een dak samenstellen, waarin de zonnewarmte- én zonnestroompanelen esthetisch zijn geïntegreerd, met een identieke montage, afmetingen en look-and-feel.”


 

In combinatie met een warmtebuffer is het systeem nog efficiënter en comfortabeler. “De overproductie overdag wordt gebufferd in een warmtevat, waarin je de warmtebehoefte vooreen etmaal kunt opslaan. Hiermee stook je ’s ochtends de woning op en kun je lekker douchen.” Daarnaast maakt een warmtepomp deel uit van het energiesysteem, maar dan zo klein mogelijk. “De warmtepomp heeft een 1-fase aansluiting. Dit betekent dat in de meeste gevallen de meterkast niet vervangen, en de netaansluiting niet aangepast hoeft te worden en er geen noodzaak is tot netverzwaring. Hierdoor wordt de uitdaging voor de netwerkbeheerder kleiner.”

Energieberging

“Een oplossing die vooral is ontwikkeld voor renovatie van bestaande rijtjeshuizen en eengezinswoningen, is onze energieberging,” vertelt Hendrik-Jan. Deze heeft een warmteopwekkende schil, gecombineerd met duurzame componenten als een buffervat en een warmtepomp. “Woningbouwverenigingen kunnen ervoor kiezen om de tuinschuurtjes te vervangen door een kant-en-klare warmtewin-win-berging. Die kunnen ze met aan- en afvoer van warm en koud tapwater en twee cv-leidingen heel eenvoudig aansluiten op een bestaande woning. Je hoeft de woningen alleen nog maar te isoleren, waardoor je op een eenvoudige manier kunt renoveren.”

Het energiedak is een vanzelfsprekende oplossing voor de energiebehoefte van een woning.

 

DE ENER GIEBERGING IN EEN TESTPROJECT ACHTER EEN RIJT JESHUIS
DE ENER GIEBERGING IN EEN TESTPROJECT ACHTER EEN RIJT JESHUIS

 

Beide oplossingen van Emergo zijn superinteressant voor individuele woningrenovaties door woningbouwverenigingen, benadrukt Hendrik-Jan. “Het renoveren van hele blokken of wijken kost zoveel coördinatie en overtuigingskracht richting de bewoners, dat ze er vaak voor kiezen om de energierenovatie door te voeren bij een huurderswissel. Onze oplossingen – het energiedak en de energieberging – zijn daar supergeschikt voor.”

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 15 - november 2022