Als de processen in een organisatie goed ingeregeld zijn, zal je niet snel overwegen om over te stappen naar een ander systeem. Toch heeft Emergo ervoor gekozen om bij de tekenkamer het proces aan te passen en een nieuw tekenprogramma te integreren. In een interview nemen Jesse Versluijs, development engineer, en Jordy Veenstra, hoofd engineering, ons mee in de overstap naar Revit.
Na een interessante ontdekkingstocht en voorbereidingsperiode is het zover: Revit wordt het nieuwe programma waarin de tekenkamer in de toekomst de projecten gaat tekenen. Op de vraag waar dit project begonnen is, antwoordt Jordy: “We hadden een overleg over BIM en hoe je omgaat met klantspecifieke vragen.” Jesse vult aan: “Ja, ik kan me nog goed de vraag van Koos (Wessels, red.) herinneren tijdens dat overleg: “De aannemers willen heel graag in een vroeg stadium beschikking hebben over een 3D-model. Hoe kunnen we deze klantvraag bedienen?”. We hebben toen een sessie met een groot deel van onze engineers en twee externe experts gehouden. Samen hebben we gebrainstormd over welke mogelijkheden er zijn.”
De basis in 2D
Jesse vertelt: “Tot nu toe is het zo dat als we een opdracht binnenkrijgen voor een project, we eerst de details uitwerken. Dit zijn 2D-tekeningen die laten zien hoe onze prefab elementen aansluiten op de rest van het gebouw: bijvoorbeeld de aansluiting van een dak op een wand of de details van een dakkapel. Dit vergt best wat vaardigheid van de engineers: zij tekenen in 2D, maar moeten in hun hoofd de kap in 3D voor zich zien, om zo de moeilijke aansluitingspunten te kunnen uitwerken. De tekeningen worden vervolgens gecontroleerd door de aannemer en als de details definitief zijn, werken we het 3D-model uit. Dit BIM-model wordt vervolgens weer gedeeld met de aannemer. Zo kan hij checken of het model van het dak goed aansluit op zijn 3D-model met de vloer en de wanden. Door middel van het samenvoegen van de modellen komen eventuele conflicten naar voren.” Jordy vult aan: “Om een 3D-model te maken kunnen we met ons huidige pakket elementen genereren. Hiervoor hebben we uitgangspunten nodig en die hebben we in de 2D-details vastgelegd. 2D vormt daarom de basis om een 3D-model op te zetten. In het huidige programma is het model niet zo dynamisch dat wijzigingen automatisch doorgevoerd worden. Bij een grote wijziging zou een model dus helemaal opnieuw opgebouwd moeten worden.”
De details in 3D
Waar de aannemer voorheen de details te zien kreeg en vervolgens het 3D-model, ziet hij dit nu graag anders. Jesse legt uit: “Als de aannemer eerder beschikt over het 3D-model kan het systeem al bepaalde problemen automatisch tackelen. Mocht de aannemer zien dat een dak een wand raakt, dan kan hij gelijk op zoek gaan naar een oplossing: geeft hij de dakleverancier opdracht om het dak aan te passen? Of moet de cascobouwer een inkeping maken in de wand? Met behulp van het model kan hij nu sneller zien hoe de details in elkaar vallen.”
Is Revit het antwoord?
De klantvraag is specifiek, maar het antwoord erop moet nog goed onderzocht worden. Jesse: “Je wilt eerder een model kunnen genereren en daar zijn veel wegen naartoe, maar wat is nou de beste manier? Met deze vraag zijn we op verkenning gegaan en kwamen we al snel op het spoor van Revit terecht. Samen met onze in-house expert, Johan Linker, hebben we de mogelijkheden bekeken en besloten een paar pilotprojecten uit te voeren. Zo hebben we goed kunnen testen of het mogelijk was wat we voor ogen hebben. Als je huidige proces helemaal goed ingericht is, stap je namelijk niet zomaar over op een nieuw programma. We werden verrast door de functionaliteiten van Revit en hebben besloten om te kiezen om dit programma te gaan gebruiken. Het opleidingsprogramma voor Revit zullen we zelf gaan schrijven. We houden dit intern, zodat het volledig gericht kan worden op de toepassing van het programma binnen Emergo.”
Uniform naar elkaar toe werken
Jesse en Jordy zien veel voordelen in het werken met Revit: “Bij de uitwerking van een project wordt er nog steeds met details gewerkt. In Revit worden deze echter uit het 3D-model gegenereerd. Hierdoor kunnen we al in een beginstadium het model delen met de aannemer. Een bijkomend voordeel kan zijn dat de aannemer al een 3D-model van het gebouw heeft. Dit model kan dan ingeladen worden in Revit en daar kunnen wij ons dak op plaatsen. Zo kunnen we al vroegtijdig oplossingen vinden voor moeilijke knooppunten. Op deze manier ga je steeds meer uniform naar elkaar toe werken.”
Zo kunnen we al vroegtijdig oplossingen vinden voor moeilijke knooppunten. Op deze manier ga je steeds meer uniform naar elkaar toe werken.
Revit past bij Emergo
Een ander groot voordeel is dat Revit goed in te passen is in de ontwikkelingen binnen Emergo. Jordy: “Waar momenteel de hoofdmoot van Emergo’s productie gericht is op het maken van onder andere daken, is op een gegeven moment de visie uitgedragen om meer te doen. Zo gaan we straks meer wanden maken en deze wanden afwerken met steenstrips. We zien met Revit veel mogelijkheden die ondersteuning kunnen bieden in dat proces.” Jesse vult aan: “In de toekomst zullen we er heel blij mee zijn dat we deze stap gemaakt hebben. Ik denk dus dat we niet een dag te vroeg zijn als het gaat om deze ontwikkeling.” De koppeling van Revit met het systeem dat de fabriek en de inkoop aanstuurt moet nog wel geoptimaliseerd worden. Jordy: “We moeten nog veel zaken uitzoeken, maken en testen voordat we zover zijn. Het programma is er wel, maar nog niet de juiste toepassing. Maar daar gaan we niet op wachten: als het er niet is, dan maken we het. Dit is wel een kracht van Emergo: vooruitstrevend met als doel de klantvraag zo goed als mogelijk te bedienen.”