Projectcoördinator/Engineer Wim Schmid is sinds begin 2019 werkzaam bij Emergo. “Ik kwam binnen, vers vanaf het hbo, aanvankelijk op detacheringsbasis. Dat beviel zo goed, van twee kanten, dat ik na een jaar in dienst trad bij Emergo. Wim noemt zijn functieomschrijving “een combinatie van werkvoorbereider, BIM-modelleur en projectcoördinator. De gemene deler: het engineeren en beheersen van een project.”
"Het werk is heel divers en dat maakt het ook zo leuk,” vertelt Wim. “Geen project is hetzelfde, telkens liggen er nieuwe uitdagingen. Soms loop je tegen zaken aan in de communicatie met een aannemer, dat dingen wat stroef lopen, dan weer loopt dat allemaal op rolletjes, maar is het project op bepaalde technische aspecten weer heel complex. Dat wisselt en maakt het werk nooit routinematig.”
Co-makership
In de dagelijkse praktijk brengt Emergo als onderaannemer zijn expertise in prefab houtsysteembouw in. “Dat is een rol die me goed ligt, samenwerken met de aannemer, onze opdrachtgever. Dit wordt ook wel comakership genoemd, waarin wij initiatief en verantwoordelijkheid nemen. Feitelijk nemen we een groot deel van een bouwproject voor onze rekening. Dat begon ooit bij alleen dakelementen, maar breidde zich steeds verder uit naar dakkapellen, wanden, vloeren en nu dus ook complete woningen, die duurzaam en circulair zijn.” Als projectcoördinator is Wim niet direct betrokken in het commerciële proces. Dat ligt bij verkoop en calculatie. “Uiteraard worden wij bijgepraat zodra er projecten in de planning komen. En soms worden de engineers betrokken in het denkproces: hoe gaan we dit aanvliegen? Dus geen jasje-dasje voor ons,” lacht Wim.
Esthetisch kader
De taak van de engineer komt er volgens Wim op neer om het esthetisch kader dat een architect bij een project inbrengt, zodanig in te vullen dat recht wordt gedaan aan het ontwerp, maar qua basisprincipes zo dicht mogelijk te blijven bij wat Emergo kan en waarvan is bewezen dat het werkt. “Met eigen lijnen tekenen wat een architect je aanbiedt, dat is eigenlijk wat we doen. Dat alles in goed overleg met de aannemer en conform vergunningen en bestekken, uiteraard.” Natuurlijk is er altijd ruimte voor een gesprek als een bepaalde afwijking van het ontwerp tot een kostenefficiënter of esthetisch beter resultaat kan leiden. Op dit moment werkt Wim aan drie projecten in resp. Helmond, Apeldoorn en Ede.